Sosyal Medya

Güncel

FET֒cü darbeciler neden WhatsApp’ı tercih etti

Bilişim uzmanları, uçtan uca şifreleme sistemiyle korunması nedeniyle darbecilerin WhatsApp’ı tercih ettiğini kaydetti.



Dünya çapında 1 milyardan fazla kullanıcısı bulunan anlık mesajlaÅŸma uygulaması WhatsApp’ın geçtiÄŸimiz Nisan ayında uygulamaya baÅŸladığı "Uçtan uca ÅŸifreleme" sayesinde iki tarafın yapmış olduÄŸu mesajlaÅŸma 3. bir kiÅŸi tarafından hiç bir ÅŸekilde görüntülenemiyor. Böylesi bir ÅŸifreleme yöntemiyle de iki tarafın konuÅŸması tamamen güvenli hale getiriliyor. Yeni bir sohbete baÅŸlandığında ekrana gelen "Bu sohbete gönderdiÄŸiniz mesajlar ve yaptığınız aramalar artık uçta uca ÅŸifrelemeyle korunmaktadır. Yani WhatsApp ve üçüncü kiÅŸiler bunları okuyamaz veya dinleyemez." yazısıyla da bu ÅŸifrelemenin bilgilendirilmesi yapılıyor. BiliÅŸim uzmanları, 15 Temmuz’daki darbe giriÅŸiminde bulunan askerlerin de Whatsapp üzerinde iletiÅŸim kurmalarının darbe giriÅŸiminin gizliliÄŸini arttırdığı görüşünde birleÅŸti.

“KONUÅžMA FREKANSLARI DEŞİFRE EDÄ°LEMÄ°YOR”

WhatsApp’ın en çok tercih edilme sebeplerinden birisinin kullanılan uçtan uca ÅŸifreleme sistemi olduÄŸunu vurgulayan Hedza Ajans Genel Müdürü ve BiliÅŸim Uzmanı Hamza TaÅŸer, "WhatsApp uçtan uca ÅŸifrelemeyle A telefonu ve B telefonu arasında olan yazışma, resim, fotoÄŸraf gönderme, belge gönderme, konum paylaÅŸma gibi ileti transferlerinin ÅŸifrelenip sunucudan karşı telefona gönderilerek, telefonda açılması yönetimin adına denir. Ä°nsanlar ve bir çok kurum da o yüzden WhatsApp’ta gruplar halinde kitleyle görüşmeyi buradan sürdürüyorlar. Arada herhangi bir frekansın deÅŸifre olmamasından dolayı insanlar WhatsApp’ın ÅŸifreleme sistemine güveniyorlar. Uçtan uca ÅŸifreleme sistemini kullanan eÄŸer ki iki telefon varsa bu iki telefon arasındaki bilgiyi yalnızca telefona el koymak suretiyle alabilirsiniz" dedi.

KRÄ°PTOLU TELSÄ°ZE DEĞİL, WHATSAPP’A GÃœVENDÄ°LER

Darbe giriÅŸiminde bulunan askerlerin 15 Temmuz akÅŸamı WhatsApp’ta kurdukları "Yurtta Sulh" isimli grup üzerinden birbirleriyle iletiÅŸim halinde oldukları dikkat çekti. BiliÅŸim uzmanları, darbeci askerlerin WhatsApp’ın uçtan uca ÅŸifrelemeyle korunması nedeniyle kriptolu telsizlerden daha çok WhatsApp üzerinden birbirleriyle iletiÅŸime geçmiÅŸ olabileceÄŸini düşünüyor. Konuyla ilgili TaÅŸer, "Hepimizi derinden yaralayan ve üzen bir darbe giriÅŸimi oldu. Bu darbe giriÅŸiminde de haberlerden bütün bu koordinasyonun WhatsApp gruplaÅŸma sistemi üzerinden gerçekleÅŸtiÄŸini gördük. Aslında uçtan uca ÅŸifrelemeye güvenip de yapılmış olabilir. Bir telefonun ele geçirilmesinden sonra bütün yazışmalar deÅŸifre edilebilir" tespitinde bulundu.

"EMNİYETİMİZ BU KONUŞMALARI ORTAYA ÇIKARTABİLECEK DONANIMA SAHİP"

Bir suç unsuru taşıyan konuÅŸma yapıldığı takdirde telefonu kırmanın bir öneminin bulunmadığını sözlerine ekleyen TaÅŸer, "WhatsApp’ta bir suç unsuru taşıyan bir yazışma varsa, yazışmayı silmenizin, telefonu kırmanızın hiç bir anlamı yok. Bizim devletimiz, bizim emniyet teÅŸkilatımızdaki gerekli birimler bu konuda hassaslar. Son teknoloji sistemlerle bunlar gayet rahat bir ÅŸekilde ortaya çıkartılabilirler" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.